[VIDEO] Goed beter Betteke, communicatie door de bril van Betteke van Ruler

Betteke.jpg27-06-2020

Betteke van Ruler, emeritus-hoogleraar communicatiewetenschappen én oud-UCK-lid. Ze vertegenwoordigt 50 jaar ervaring in het communicatievak. Van communicatiemedewerker (bij de gemeente Utrecht) tot hoogleraar. Machteld Kooij interviewt Betteke!

Aanleiding voor de uitzending is het interview in Trouw. Daarin pleit Van Ruler voor meer verbindende communicatie, juist in deze fase van de coronacrisis. Niet meer praten over doelgroepen, geen opgepoetste, mooie verhalen (storytelling!) maar terug naar de menselijke maat: “Er wordt ontzettend veel gescoord hè, in de openbaarheid. En dat is niet per definitie sympathiek. Ik denk ook niet dat het houdbaar en geloofwaardig meer is, het scoren. Iets meer het gesprek aangaan en echt eens doorvragen en ook de lastige dingen op tafel leggen: ja, daar zouden we wel wat meer aandacht voor mogen hebben!”

The story of Betteke
Zelf deelde ze onlangs haar trouwfoto op Twitter. Ze deelt eigenlijk nooit iets persoonlijks online. Maar 50 jaar getrouwd zijn en hem nog steeds een ‘ontzettende bink’ vinden, dat is een geschenk. Daarom voelde ze de behoefte om dat te delen. En natuurlijk mag je wel verhalen vertellen, maar laat het dan echte verhalen zijn. “Ik zie dat stories worden gebruikt om te scoren en weinig te maken hebben met de dagelijkse realiteit in organisaties. Ze vertellen meer hoe de organisatie zou willen zijn.”

Meer dan woord en beeld
Op de dag van het interview heeft Betteke van Ruler de hele dag lesgegeven via Zoom. Je hoort en ziet elkaar, maar hoe breek je door die lens heen? “Meer expressie gebruiken helpt niet, je ziet maar postzegeltjes. Waarschijnlijk zou ik nu in deze coronatijd nog veel meer de nadruk leggen op de verschillende talen die je nodig hebt. We hebben niet alleen geschreven, gesproken en beeldtaal, we hebben ook de non-verbale taal. Bijvoorbeeld ook de tactiele taal, die missen we op het ogenblik. De tactiele taal heeft te maken met kleine aanrakingen.”

Stijl van het huis
Heel veel communicatie is SOS-communicatie, zegt Betteke: “Sending out stuff. Dat is zeker niet verbindend. Je moet altijd proberen om rekening te houden met de leefwereld van de ander en met de actualiteit.” Dat goed doen, is een vorm van communicatief leiderschap. Communicatieprofessionals hebben daar een belangrijke rol in, als adviseur van hun opdrachtgevers. “Ik denk dat we te veel de nadruk hebben gelegd op de design-kant. De stijl van het huis is veel belangrijker. Hoe communiceren we met elkaar en hoe treden we samen de buitenwereld tegemoet?”

Veel kijkplezier bij deze productie van #UCKOlineProject!

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten