Street art in Utrecht: kunst of vandalisme?
Street art kan worden vormgegeven met behulp van graffiti, gewone verf, maar ook stoepkrijt, posters, beelden, stickers en zelfs met (etalage)poppen. Het zijn diverse (il)legaal aangebrachte kunstuitingen langs de openbare weg. Sinds een jaar organiseert Annelou Mayenburg in Utrecht geregeld ontdekkingstochten langs deze vorm van communicatie.
Stel, je fietst van het weekend vanuit Utrecht een leuk rondje in de buurt. Dan kan het zomaar dat je richting Westbroek rijdt door de Ruigenhoekse polder. Lekker even alleen, of met zijn tweeën een stukje verkennen. En wat zie je dan ineens halverwege op links? De Utrechtse KBTR (foto) heeft zijn plasje gedaan op een elektriciteitskastje aan de rand van de stad. Wat kan hierbij de boodschap zijn? "Ja, jij verlaat nu wel Utrecht, maar dít is óók mijn terrein..".
Stad als territorium
Maar vooral binnen de stad stikt het van de signalen dat je niet alleen bent op deze wereld. Overal waar je loopt, ook als je denkt dat je nu echt een heel mooi plekje van Utrecht hebt ontdekt, een geheim binnenplaatsje, nisje of steegje: de jongens en meiden uit de street art en graffiti scene waren je voor. Vergelijk het 'taggen' (je handschrift of stijlicoon door de hele stad verspreiden) met de territorium drang van dieren, een hondje die overal een plasje doet of zie het als een 'urban sport': het verandert de stad in een gigantisch computerspel, compleet met high scores en een kans om je naam bovenaan het scorebord te krijgen.
Principes of een andere boodschap
Dat is echter maar een kant van het verhaal. Hoewel de artiesten in Nederland minder heftige principes en boodschappen lijken te hebben, dan bijvoorbeeld Icy and Sot, gevlucht uit Iran of Banksy uit de UK, de Utrechtse artiesten laten toch graag een andere boodschap horen dan de huidige 'gevestigde orde'. Zo ook de artiest achter Bunbun. Die plakt stickers van konijntjes door de hele stad, gewoon om mensen iets te laten zien wat verder geen boodschap heeft. Bijna alles wat je tegenkomt in het straatbeeld wil je iets vertellen of verkopen. Zijn stickers zeggen eigenlijk alleen: 'hier, een konijntje!'
Mensen mooier maken
Wat de straatartiesten bovenal willen doen? Utrecht mooier maken op hún manier. Of, zoals de inmiddels gevestigd tattoo artiest Janisdeman, verantwoordelijk voor de Tour de France tekening op het Jaarbeursplein, zei: "Voorheen maakte ik alleen de stad mooier met mijn tekeningen, nu maak ik ook de mensen mooier."
Bepaal zelf
Het is kunst op zijn eigen manier, maar door veel mensen vaak vergeleken met vandalisme. Bepaal dit zelf en ervaar de stad eens op een andere manier. Laat de street art je aanspreken en bepaal zelf waar jouw grens ligt. Volg de ontwikkelingen en loop, fiets of skate mee met een tour die Annelou door Utrecht organiseert.
Bekijk hier de fotoreportage die UCK-lid Wijgert-Jan van As maakte van de street art tour
Archief > 2015 > juni
- 27-06-2015 27-06-2015 00:00 - De Tour wordt gewonnen in bed'
- 25-06-2015 25-06-2015 00:00 - UCK ‘oerlid’ Wouter den Hartog zwaait af
- 17-06-2015 17-06-2015 00:00 - Street art in Utrecht: kunst of vandalisme?
- 09-06-2015 09-06-2015 00:00 - ‘Papa’ wint CampusDoc Filmfestival 2015
- 09-06-2015 09-06-2015 00:00 - Medialab SETUP stopt alle Nederlanders in database