Hee pssst! Onorthodoxe aanpak straatintimidatie moet het tij keren
“Jij bent linksdragend, hè? Dat kan ik wel zien. Zal ik je pijpen?”, galmt een vrouwenstem over de Stadhuisbrug. Op deze manier is afgelopen vrijdag 13 mei een voorproefje gegeven van de gemeentelijke campagne tegen straatintimidatie. Mannen die over de Stadhuisbrug liepen werden vanuit een scherm live nageroepen door een vrouw en kregen schunnige opmerkingen naar hun hoofd geslingerd.
De mannen die er op dat moment waren vervolgden een beetje schuchter hun weg, bang dat ze er door de vrouwenstem uitgepikt zouden worden. Verderop vingen medewerkers van de gemeente de ‘slachtoffers’ op en gingen met ze in gesprek. Er waren zowel positieve als negatieve reacties op deze actie. Mannen reageerden met: “Niet alle mannen vertonen dit gedrag”.
Bekijk hier een impressie van de aftrap
Harriet Gobits van Het Marketing en Communicatie Netwerk van de gemeente Utrecht: “Onderzoek van het CBS heeft uitgewezen dat 77 procent van de vrouwen in de vier grote steden wel eens met grensoverschrijdend gedrag te maken heeft. Dat is veel: hier moeten we echt iets mee! Tot voor kort waren campagnes altijd gericht op de slachtoffers. Vrouwen moesten zich beter kunnen verdedigen bijvoorbeeld. Maar bij een probleem dat alsmaar groter aan het worden is, gaan we het over een andere boeg gooien en ons op de daders richten. Zo willen we de kern van het probleem aanpakken.”
Losergedrag
Vanaf 23 mei zullen overal in de stad affiches te zien zijn van een mond met een uitspraak, en daaroverheen de tekst ‘Loser’. Hiermee wordt straatintimidatie gekoppeld aan losergedrag. De campagne wil de mannen laten zien dat je zo niet met vrouwen omgaat. Harriet: “De campagne is breed opgezet: gericht op bewustwording in de hele maatschappij. Denk aan sportclubs, onderwijs, het uitgaansleven, jongeren werk en studentenverenigingen. We hopen dat mannen elkaar op dit gedrag aan gaan spreken. En tegelijkertijd vragen we iedereen die ermee te maken heeft – ook omstanders - grensoverschrijdend gedrag te melden. Dan kan de gemeente in kaart brengen waar het veel voorkomt, en gericht actie ondernemen door bepaalde plekken in handhavingsrondes op te nemen, de verlichting aan te passen of het gesprek aan te gaan met een dadergroep die daar in de buurt bekend is.”
Aanpak Londen
Ook in Londen loopt een campagne tegen grensoverschrijdend gedrag. In de video ‘Have a word’, is te zien hoe een groep jongens een meisje lastig valt. Eén van de groepsleden gaat in gesprek met z’n eigen geweten, en vraagt zijn vrienden met hun gedrag te stoppen. De video is een groot succes en is viral gegaan op sociale media.
Norm stellen
Gaat deze vorm van ervaringscommunicatie helpen? Harriet gelooft erin. “We hebben te maken met een diepgeworteld probleem. Aandacht hiervoor gaat bijdragen aan het langzaam aan veranderen van de norm. Daar is een lange adem voor nodig. Het helpt dat er veel aandacht is voor grensoverschrijdend gedrag, denk aan de toestanden binnen ‘de Voice’. De aftrap was wel heel spannend. Want het valt niet mee om als overheid het ongewenste gedrag na te bootsen.“
Meer info: utrecht.nl/straatintimidatie
Tekst: Anna Groot