LOUS bindt licentie-strijd aan met RTV Utrecht

LOUS logo.jpgvrijdag 06 oktober 2017

Lokale Omroep Utrecht Stichting (LOUS) heeft zich vandaag, vrijdag 6 oktober - aan het eind van de sluitingstermijn - bij het Commissariaat voor de Media gemeld als nieuwe gegadigde voor de licentie voor publieke lokale omroep in Utrecht. Die licentie komt op 7 april 2018 weer beschikbaar voor een periode van vijf jaar. LOUS is in het leven geroepen door De Utrechtse Internet Courant (DUIC).

De Utrechtse licentie voor lokale publieke omroep is al 15 jaar in handen van de paraplu-organisatie RTV Utrecht, met Bingo FM (radio) en U-Stad (tv) als lokale zenders. Niet eerder bond een concurrent de strijd aan met RTV Utrecht voor deze licentie. De hoop van velen in de Domstad is dat de concurrentiestrijd zal leiden tot een beter en aansprekender programma-aanbod.

Op de valreep
We publiceerden al eerder dat DUIC een serieuze poging wilde wagen om de licentie voor de lokale publieke omroep in Utrecht te bemachtigen. De haalbaarheid daarvan werd tot nu toe onderzocht. DUIC voerde de spanning op door op het laatste moment de officiële aanvraag in te dienen bij het Commissariaat voor de Media. Op maandag 8 oktober aanstaande sluit de aanmeldingsperiode.

Nieuwe vormgeving
Als het aan wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) ligt, gaat er in Utrecht ook een frisse wind waaien. De gemeente Utrecht betaalt nu 640.000 euro per jaar voor de lokale omroep. Diepeveen liet een speciale visitatiecommissie onderzoek doen naar het functioneren van de huidige lokale omroep en organiseerde (in samenwerking met TivoliVredenburg en de Utrechtse Communicatiekring) een mediadebat. Daar presenteerde de UCK ook ideeën voor een nieuwe vormgeving van lokale nieuwsvoorziening.

Samenwerking
Volgens de Mediawet kan er in elke gemeente maar aan één gegadigde een licentie worden toegekend voor lokale publieke omroep. Indien er zich meer gegadigden aandienen, moet het Commissariaat voor de Media in samenspraak met de gemeente eerst verkennen of die partijen bereid zijn tot een duurzame samenwerking. In het geval van RTV Utrecht en DUIC is dat niet vanzelfsprekend omdat beide partijen anderhalf jaar geleden nog een ordinaire mediaruzie met elkaar uitvochten. Indien samenwerking er niet in zit, moet er worden bepaald welke partij het beste voldoet. Bijzonder is dat in dat geval nog criteria moeten worden opgesteld, waaraan de gegadigden moet voldoen. 

Ontstaan
RTV Utrecht ontstond in 2002 uit een fusie tussen Radio M (midden Nederland) en Omroep Utrecht RTV (de stadsomroep van Utrecht). DUIC werd in 2011 opgericht op initiatief van drie Utrechters: Michael Kroonbergs, Martijn Rademakers en Joris Daalhuisen.

Tekst: Koen van Tankeren

Lees ook:
- Transmediale aanpak vernieuwt (lokaal) mediabeleid
Deskundigen zijn somber over toekomst Utrechtse lokale publieke omroep
- DUIC wil concessie lokale publieke omroep Utrecht veroveren
- Ooggetuigen, politici en twitterende wijkagent verslaan Utrechtse media bij 'breaking nieuws'
Mediaruzie Utrecht steeds meer op scherp 
- DUIC terug naar Raad voor Journalistiek om berichtgeving RTV Utrecht

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten