Dick Bruna: inspiratie voor het vak

maandag 20 februari 2017

Dick Bruna en Utrecht zijn voor altijd met elkaar verbonden. Hij woonde en werkte er zijn hele leven. Utrechters zagen hem dagelijks tot 2014 op de fiets door de binnenstad rijden op weg naar zijn atelier. Het atelier waar Nijntje Pluis geboren werd. Voor veel kunstenaars was Bruna een grote inspiratiebron. Een icoon.

Bewondering
Hendrick Magdalenus Dick Bruna werd bewonderd door mensen uit het vak. Ontwerper Max Kisman vindt dat de kale essentie van het werk van Bruna het hoogste is dat je kunt bereiken. Illustrator Peter de Wit vertelt in de Volkskrant (18 februari) dat eenvoudiger niet zo eenvoudig is. Als hij strips tekent, heeft hij vaak Dick Bruna in zijn hoofd. Het ontwerp moet duidelijker. Simpeler. Nijntjeger. Illustrator Claudie de Cleen ziet Dick Bruna als de meester van het weglaten. Voor zijn werk ontving Dick Bruna veel prijzen. In september 2016 ontving hij de Max Velthuijsprijs voor zijn oeuvre.

Perfectie
Zelf zag Dick Bruna zich meer als grafisch vormgever dan illustrator. Zijn tekeningen zijn meer pictogrammen. Hoe simpel Nijntje lijkt: een rond gezicht, twee puntoren, kruisje als mond en ogen als stipjes; elk Nijntje was uniek. Nijntje werd met de hand geschilderd en ingekleurd. Bruna gebruikte geen computers. Hij tekende de lijnen met potlood en schilderde ze over met zwarte verf. Bruna streefde altijd naar perfectie. Toch zie je dat de lijnen niet superstrak zijn. Ze hebben een menselijke ‘bibber’ van tijdens het overtrekken van de lijnen. Herkenbaar als het handschrift van de maker.

Bruna bracht in totaal 120 boeken van Nijntje uit. Elk boek heeft twaalf prenten en zelf geschreven teksten. De teksten bij de illustraties bestaan altijd uit vier regels. De tweede en laatste regel rijmen. Utrecht, Nijntje, vakgenoten en iedereen die opgegroeid is met Nijntje. Allemaal hebben ze iets met het werk van Dick Bruna. Allemaal verliezen ze een geliefd grafisch vormgever, een illustrator. En Nijntje? Nijntje blijft. Voor altijd in ons hart.

Dick Bruna (1927-2017) overleed in zijn woonplaats Utrecht.

Bekijk de beeldcolumn die UCK-lid Anna Groot heeft gemaakt.

Door Elise van Ee

Beeld met dank aan Marie Cecile Thijs

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten