Honderd buurtwerkers of één voetballer
Het WK, wangedrag van supporters, een keeper die met zijn jeugdliefde trouwt, de baby van Rafael van der Vaart en Sylvie Meis en vermeende omkoopschandalen. “Onderbelicht is dat voetbal een belangrijke maatschappelijke functie heeft en als ‘smeerolie’ voor integratie kan dienen”, aldus Edu Jansing, directeur van Stichting Meer dan Voetbal. Met de aanleg van trapveldjes in de bebouwde kom, onderwijsprojecten en amateurvoetbal. Zijn stichting maakt het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) van de voetbalclubs zichtbaar (met onder meer promotiemateriaal) en treedt als gezamenlijke spreekbuis op, zoals tijdens de UCK-bijeenkomst op 24 mei over MVO.
Meer dan Voetbal is een initiatief van de KNVB, Eredivisie en Eerste Divisie. Met de slogan 'Voetbal heeft meer dan twee doelen' biedt de stichting de clubs niet alleen een communicatieplatform, maar brengt ook partijen bij elkaar (netwerkfunctie) en ondersteunt projecten (aanjaagfunctie). Jansing: “De kracht van voetbal is dat het rolmodellen levert waaraan kansarme jongeren zich kunnen optrekken.”
Top down
Deze jongens verkeren veel op straat, waar ze met elkaar voetballen en zijn vaak fanatieke aanhangers van hun club. Voetbal is dan een gemakkelijk onderwerp om met hen in gesprek te raken. Vooral als dat kan met de spelers die ze toch min of meer verafgoden. Vanuit die gedachte is ‘ Meer dan Voetbal’ opgericht, vertelde Herman Poos, voormalig hoofd Communicatie bij de KNVB en mede-initiator van Meer dan Voetbal (nu hoofd Corporate Communicatie bij Syntens en als adviseur verbonden aan voetbalclub NEC). “Maar MVO moet nog steviger verankerd zijn binnen de clubs om draagvlak onder de spelers te krijgen.”
Honderd buurtwerkers
FC Utrecht won in 2005 de aanmoedigingsprijs van de KNVB voor de voetbalclub die zich als beste onderscheidt in het ondernemen van maatschappelijke activiteiten. Spelers en trainers werken mee aan projecten tegen discriminatie en racisme en vóór sportief gedrag, bezoeken scholen, wijken, ziekenhuizen en revalidatiecentra. Andersom komen de scholen naar het stadion toe, vertelde Diederik Meijntjes, coördinator maatschappelijke projecten van FC Utrecht. Dan praten de spelers over normen en waarden met de kinderen en proberen ze hen bewust te maken van hun gedrag tijdens het sporten. “Ook heeft een groep jongeren tien weken in Galgenwaard meegelopen. Ze hadden méér gedaan dan een rol drop stelen en waren zeker niet makkelijk. Het mooiste vonden ze het gesprek dat ze hadden met arbiter Luinge en aanvoerder van het eerste elftal Jean-Paul de Jong. Je kunt honderd buurtwerkers laten vertellen hoe deze jongeren zich wel of niet moeten gedragen, maar dat zijn ze zo weer vergeten. Maar als één voetballer het zegt, vergeten ze het nooit meer.“
Gedreven
Het voetbal heeft mij veel gebracht: wat kan ik terug doen? Als antwoord op die vraag is de Stichting Klein Galgenwaard ontstaan, zei Jean-Paul de Jong. Hij speelde een thuiswedstrijd, want de UCK-bijeenkomst vond plaats in de sportaccommodatie van zijn stichting die het voor iedereen mogelijk wil maken om te sporten. “Ik ben een gedreven persoon en sommige spelers krijg ik gelukkig daarin mee. Klein Galgenwaard is vlakbij het stadion en het gaat maar om een half uurtje van hun inzet: een handtekening, een praatje, even meesporten. Er werd wel over mijn schouder meegekeken: mijn inzet hier mocht niet ten koste gaan van mijn prestaties op het voetbalveld.”
Clubgeest en samenspel
Hij sloot zich aan bij de woorden van Poos dat MVO top-down binnen de organisatie moet worden (uit)gedragen. “Ook al ben ik zelf een voorbeeld van het tegendeel, toch kun je het niet van één persoon laten afhangen.” Hij besloot zijn verhaal met: ”FC Utrecht heeft een geweldig team, clubgeest en samenspel. Daarover kun je met kinderen praten, dat kunnen wij overbrengen.” Dat het werk van zijn stichting aanslaat, blijkt uit het feit dat de mailbox wekelijks volstroomt met allerlei verzoeken. Maar een brede en geïntegreerde communicatieaanpak ontbreekt nog. Waarop gespreksleider Noud Cornelissen, voormalig voorzitter van de UCK, de UCK-leden opriep hun diensten aan de stichting aan te bieden.
Kijk op:
www.meerdantweedoelen.nl
www.fcutrecht.nl
www.kleingalgenwaard.nl
- Labels
- Verslagen