Over lid zijn van de UCK: In gesprek met Saber Benjah
De Utrechtse Communicatiekring groeit! En met elk lid wordt een verhaal toegevoegd aan ons netwerk. Af en toe lichten we er een uit en spreken kort met diegene over zijn of haar keuze voor het UCK-lidmaatschap. Deze keer is dat Saber Benjah.
door Wilmie Geurtjens
Wil je jezelf even voorstellen?
“Ik ben een geboren en getogen Utrechter, die als jonge man helemaal niet wist dat hij communicatie interessant vond. Inmiddels help ik als dagvoorzitter, woordvoerder en communicatieadviseur allerlei organisaties met het vertellen van hun verhaal.
Als zestienjarige was ik actief op Facebook en wist daar gemakkelijk doelgroepen te bereiken. Eerst deed ik dat voor mezelf. Dan lukte het me bijvoorbeeld om binnen vierentwintig uur tienduizend volgers te genereren voor een bepaalde pagina. Bedrijven zagen dat, en zo kreeg ik mijn eerste opdracht als social media manager bij Bliep, een telecomprovider in Amsterdam. Het was een startup voor en door jongeren, uiteraard goedkoper maar vooral lekker tegendraads. Het was heel erg leuk, ik kon er creatieve marketingdingen doen. Ik kreeg de smaak te pakken.
Maar eigenlijk vond ik de communicatie nog boeiender dan producten. Bedenken hoe je een dialoog start. Daarom ging ik later aan de slag bij politieke partij DENK, in een periode dat zij onbekend waren. Met mijn online skills hielp ik hen in contact te komen met kiezers met een migratieachtergrond. Een groep die normaal gesproken ondervertegenwoordigd was in de politiek, maar die moeilijk te bereiken was voor gevestigde partijen en media. Omdat die doelgroep wel op Facebook zat, kon DENK daar rechtstreeks met hen communiceren. We hadden op een gegeven moment een gigantisch bereik van twee miljoen mensen. Met als gevolg dat veel mensen voor het eerst in hun leven gingen stemmen en de politiek volgen.”
Het was een bijzondere en leerzame periode, die er weer toe leidde dat ik geselecteerd werd voor de campagneklas van BKB. Dat is een Amsterdams bureau, ooit opgericht door de communicatieadviseurs van voormalig premier Wim Kok. Zij selecteren ieder jaar twintig jongeren, die van hen maandelijkse masterclasses krijgen over campagne voeren. Ze gaan ook mee naar verkiezingsbijeenkomsten overal in het land. In 2017 organiseerde ik met twee andere jongens van de BKB-academie de applausactie voor burgemeester Eberhard van der Laan, waarbij honderden mensen stonden te klappen voor zijn ambtswoning. Ik was zó geraakt. Dat je dat met communicatie teweeg kon brengen! Intussen kreeg ik ook steeds meer aanvragen voor dagvoorzitterschappen en trainingen. In 2018 heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, ben gestopt met mijn studie bedrijfskunde en overgestapt naar communicatiewetenschappen.
Wat is je expertise binnen het communicatieveld?
Verbindende communicatie, met name in crisistijd. In coronatijd deed ik dat bijvoorbeeld bij de GGD. Verder ben ik dagvoorzitter voor inclusieve communicatie, ook wanneer het gaat over minder leuke onderwerpen als uitsluiting. Ik probeer mensen met elkaar te laten praten en open te laten staan voor ieders verschillende perspectief. Als mensen persoonlijke verhalen vertellen, zich kwetsbaar opstellen, ontstaat wederzijds begrip. Daar krijg ik energie van, dat maakt me gelukkig.
Hoe zet je je expertise op dit moment in?
Als dagvoorzitter, communicatieadviseur en woordvoerder houd ik me bezig met de vraag: wat moet het verhaal naar buiten toe zijn? Recent deed ik dat als communicatieadviseur bij het Ministerie van Economische Zaken, en op dit moment als PR-adviseur bij VluchtelingenWerk. Hetzelfde doe ik als vrijwilliger. Zoals in coronatijd, toen Utrechtse jongeren uit verveling en frustratie gingen rellen. Een imam benaderde hen met begrip en kon samen met de Utrechtse stadsvaders hun gevoelens in goede banen leiden. Stadsvaders zijn betrokken ouders, een soort boegbeelden voor jongeren in de wijk. Daar maak ik een filmpje en artikelen over, waarin ik speel met de beeldvorming en iets positiefs laat zien. Waarom kon die imam deze jongeren begrijpen, en wat kunnen wij er van leren?
Hoe lang ben je nu lid van UCK?
Sinds januari 2022.
Waarom ben je lid geworden van UCK?
De UCK kwam in mijn vizier door een artikel over de Utrechtse stadsvaders op jullie site. Hee, dacht ik, dat is interessant. Ik vind het inderdaad leuk om samen te komen met vakgenoten. Ik leer er van.
Wat zijn je ervaringen tot nu toe?
Ik heb nog maar één bijeenkomst meegemaakt over communiceren in polariserende tijden. Die ene was al super interessant. Er was een inhoudelijke spreker, en daarna een vakinhoudelijke discussie. Bij andere gelegenheden kon ik simpelweg niet.
Wat zijn je verdere verwachtingen en wensen van UCK?
Ik verwacht veel interessante collega's te ontmoeten en van elkaar te leren. Ik vind het interessant wat er gedaan wordt. Wat leuk kan zijn, is een intervisiegroep. Hierbij brengt een lid een probleemstelling in en vraagt dan aan anderen hoe zij daarmee omgaan.”
Titel | Bestandsgrootte | MIME-type | ||
---|---|---|---|---|
Saber UCK.jpeg | 90,7 kB | image/jpeg |