UCK-lid Martin Verspeek wint ideeënwedstrijd restmateriaal Domtoren

Martin Verspeek en Nicolette Biessels-UCK.jpgdonderdag 09 december 2021

UCK-lid Martin Verspeek heeft de ideeënwedstrijd ‘Van Dom tot steengoed’ gewonnen. Hij droeg het beste idee aan over wat de bestemming zou kunnen zijn van het materiaal dat vrijkomt bij de restauratie van de Domtoren, bij elkaar ongeveer 600 kuub steen en puin.

Voor ‘Van Dom tot steengoed’ bedacht Martin ‘Dom Geweest’, waarbij met de brokstukken een almaar groeiende Utrechtse spijtmuur wordt gebouwd. Iedereen kan hiervoor een grote of kleine spijtbetuiging inleveren. De meest aansprekende worden op stenen geschreven die maandelijks aan de muur worden toegevoegd.

Van de tweehonderd ingediende ideeën mochten er vijf op dinsdag 7 december een pitch houden die tijdens een online show werden gepresenteerd. Martin wint hiermee naast puin, gruis en blokken afkomstig van de toren een startbedrag van € 1750 om de uitvoering van het idee in gang te zetten.

Martin is eigenaar van het communicatiebureau 2inbeweging. Hij is altijd op zoek naar ontmoeting en verbinding. En: nieuwe dingen doen! We vroegen hem naar het hoe en waarom van het meedoen, het winnen van deze wedstrijd en het uitvoeren van zijn idee.

Hoe is je gevoel na het winnen van deze prijs?
“Euforisch natuurlijk! Het is toch wel heel bijzonder om te worden gekozen uit tweehonderd ingediende ideeën. Ook het meedoen aan de live uitzending heeft een forse adrenalinekick gegeven. En de reacties zijn hartverwarmend.”

Waarom besloot je met de ideeënwedstrijd mee te doen?
“Als het om nieuwe ideeën gaat, gebeurt er iets met mij. Er ontstaat een soort eruptie van creativiteit. Zo’n wedstrijd kan mij helemaal in beslag nemen, het laat mij dan niet meer los. Eerder dit jaar wonnen we de challenge van de provincie Utrecht (‘Wat wil jij toevoegen aan het Nationaal Toekomstbeeld Fiets?’) en dan nu Van Dom tot Steengoed. Vaak wijzen mensen in mijn directe kring mij op dit soort uitdagingen. ‘Echt iets voor jou’, zeggen ze dan.”

Is er al zicht op hoe je dit idee gaat uitvoeren? Wie gaat je ermee helpen?
“We hebben volgende week een afspraak met Tina Lenz van de HKU. Tina is design antropoloog, docent en tevens jurylid van de wedstrijd. Lijkt mij een interessante, eerste stap.”

Hoe ben je op het idee van de spijtmuur gekomen?
“DOM Geweest is een combinatie van taal – werken met materiaal dat van de Dom is geweest – en het idee om iets tot stand te brengen van en voor Utrechters. Dus niet iets ergens plaatsen en maar kijken of het in de smaak valt. Maar samen bouwen aan een muur die organisch groeit en daarvoor divers restmateriaal gebruiken. Ook spijt hebben vind ik interessant, we moeten weer terug naar het menselijke als tegenhanger van het materiële.”

Heb je hulp gehad van anderen?
“Uiteraard van mijn compagnon Nicolette Biessels, die direct enthousiast reageerde op het eerste idee en actief heeft meegewerkt. Art director Eric Scholten, een van onze vaste netwerkpartners, heeft veel meerwaarde gehad bij het visualiseren van de inzending.”

Waar komt de spijtmuur? En weet je ook wanneer de muur klaar is? Heb je een tijdslimiet gesteld? Of is de limiet het aantal stenen dat je hebt?
“Waar de spijtmuur precies gaat komen is nog niet bekend, misschien gaan we wel meerdere muurtjes creëren op diverse plekken. Een tijdsplanning is nog lastig om aan te geven. Voorlopig zeg ik: no limits! We kunnen letterlijk alle kanten op met stenen, ornamenten en ander materiaal.”

In het Algemeen Dagblad gebruikten ze het woord klaagmuur voor jouw vinding.
“De Klaagmuur is van Jeruzalem, de Spijtmuur wordt van Utrecht.”

En de laatste vraag: Heb je zelf ergens spijt van en zou je dat op zo’n steen zetten?
“Tuurlijk! Ik doe ook wel eens iets doms. Vrij recent feliciteerde ik een vriend, al een tijdje geleden gescheiden, in een spontaan moment met de verjaardag van zijn ex. Dat viel niet in goede aarde. Ik had de verstandhouding van hem met zijn ex-vrouw duidelijk niet goed ingeschat, dom!”

DOM Geweest_schets

Ruwe schets van de spijtmuur

tekst: Anna Groot

« Terug

Sluiten