Utrechts Uitfeest zet politiek op het toneel

zaterdag 01 september 2007

Zondag 9 september zal een gedenkwaardige dag worden in de geschiedenis van de Utrechtse politiek. Die dag zal de politiek zich van een andere kant laten zien dan de gebruikelijke. Onze burgemeester (foto) zal met vier collegeleden (Robert Giesberts, Harrie Bosch, Marka Spit en Cees van Eijk) en met elf raadsleden een toneelstuk opvoeren. De voorstelling zal plaatsvinden in de raadszaal in het stadhuis.

De voorstellingen zijn te zien om 13:30 - 14:00, 15:00 - 15:30, en 16:30 - 17:00 uur. Alleen dit summiere gegeven is al voer voor speculatie en nieuwsgierigheid. Uit informatie van het AD blijkt dat het stuk Angst en Orde heet en dat het thema de vraag is of ‘wel of niet moet worden ingegrepen in een periode van dreiging’. Doorgaans is de politiek een bloedserieus bedrijf. Het bleek 31 augustus niet mogelijk iemand op het stadhuis te vinden die nader kon ingaan op de achterliggende gedachte. Het initiatief is niet uitgegaan van de politiek zelf. Growing Up in Public, Theatergroep Aluin en Theater Kikker zijn de initiatiefnemers. Theater Aluin noemt het een ‘kort en krachtig politiek toneelstuk’. Op die website is ook te lezen dat er vaak ‘angst ten grondslag ligt’ aan het ‘politieke bedrijf’. Die angst zal dus in een half uur tijd worden blootgelegd door de politiek zelf.

De regisseurs laten de spelers gebruik maken van teksten van: Nicollo Machiavelli. Machiavelli had het niet zo op met de politiek. In Il Principe licht hij toe hoe een heerser door middel van machtsspelletjes zijn macht kan behouden en vergroten. Geert Mak ligt momenteel met een boek onder vuur van de VVD. Friedrich Nietzche hield een kruistocht tegen de moraal. William Shakespeare schreef veel koningsdrama’s – ook in onze huidige tijd is het koningshuis - tegen de zin van de republikeinen - nog dramatisch populair. Friedrich Schiller hield de politiek in zijn tijd onder vuur. Hij was ongebonden – dus in onze tijd zou hij zich met politiek bezighouden zonder lid te zijn van een politieke partij. Hij wordt als literator gerekend tot het Duits Classicisme. Ik ben benieuwd of dit politiek toneel tot een antwoord komt op de vraag of besturen moeten ingrijpen bij dreiging. Zal 9 september aanstaande het toneel toneel zijn of de politiek politiek? Of zullen de toeschouwers aan het slot van de voorstelling tekst in zich opkrijgen van de schilder (SIC!) René Magritte: Magritte had een pijp geschilderd en daaronder geschreven: Cesi n’est pas une pipe (dit is geen pijp). Daarmee bedoelde hij uiteraard dat het een schilderij was. Zullen de inwoners van Utrecht na deze voorstelling nog naar de pijpen dansen van het Utrechtse bestuur, of zal het Utrechtse bestuur na 9 september aanstaande meer nog naar de pijpen dansen van de Utrechtse burgerij? Geen andere stad in Nederland zal dat antwoord zo spoedig kunnen geven, met de aanstaande burgemeestersverkiezing zo dichtbij.

« Terug

Sluiten