Over Diversiteit en stereotypering op de werkvloer

Diversiteit en stereotypering op de werkvloer

Op 3 juni nemen we je mee in een actueel thema: diversiteit op de werkvloer. Dit thema zorgt vaak voor veel ophef. Zodra een bedrijf of politicus een standpunt inneemt over dit onderwerp, ontstaat er een stortbui aan reacties op Twitter. Het lijkt erop dat je dit nogal beladen onderwerp op geen enkele manier goed kan aanpakken. Kijk maar naar de Efteling, zij hebben gekozen om een aantal Afrikaanse en Aziatische stereotypen te verwijderen. Dit leidde tot felle discussies waarbij verschillende partijen zich benadeeld voelden. Maar wat dan te doen als je wil laten zien dat je het ‘goed’ wil doen voor iedereen? Aan de hand van twee interessante sprekers nemen we je mee in dit complexe vraagstuk en bieden we je mogelijkheden voor wat jouw rol als communicatieprofessional kan zijn.

Samen met Melody Deldjou Fard, gemeenteraadslid Utrecht, kijken we vanuit het perspectief van iemand met een migratieachtergrond. Melody is geboren in het Midden-Oosten (Iran) en woont sinds haar vijftiende in Utrecht. Ze heeft haar loopbaan gericht op het gebied van diversiteit, cultuur en economie. Melody neemt ons mee in haar verhaal en hoe ze dit communicatief toepast binnen de politiek in Utrecht. Een omgeving creëren waarin iedereen zich gehoord voelt, daar zit de kracht. Ze gaat tijdens de bijeenkomst dieper in op voordelen van diversiteit op de werkvloer en welke problemen zich nog steeds voordoen op het gebied van geslacht, leeftijd en afkomst.

Laurens Ohlenroth, communicatiemanager NS Operatie, maakt vervolgens de vertaalslag naar het diversiteitsbeleid van organisaties. Laurens heeft zijn master Corporate Communicatie aan de Erasmus Universiteit eind november 2018 afgerond met een onderzoek naar diversiteit en inclusie. Hij laat ons de complexiteit van dit vraagstuk zien aan de hand van een aantal cases en toelichten tegen welke problemen de Politie, NS, Suitsuply en Hema aanlopen. Denk hierbij aan de NS die haar reizigers niet meer aanspreekt met dames en heer, maar met beste reizigers. Liggen deze maatschappelijke problemen aan de organisaties of moeten we eerst kijken naar hoe wij als burgers met elkaar communiceren? Aan de hand van een zeven stappenplan neemt Laurens ons mee langs mogelijke oplossingen om deze zogenaamde ‘wicked problems’ op te lossen.

Programma
19.30u  Inloop met koffie, thee en gebak
20.00u  Inleiding Melody Deldjou Fard
20.25u  Inleiding Laurens Ohlenroth
20.50u  Discussie met de zaal
21.15u  Netwerkborrel
21.45u  Einde

Locatie
Het nieuwe gebouw van Hogeschool Utrecht Heidelberglaan 15, 3584 CS Utrecht

Aanmelden

Aanmelden kan hier op deze website, zie blokje rechts. Deelname is mogelijk voor UCK-leden, mits vooraf aangemeld. No show stellen we niet op prijs en wordt door ons geregistreerd.

Introducés
Wil je als introducé aan deze bijeenkomst meedoen, stuur dan een mailtje met jouw verzoek en motivatie naar info@communicatiekring.nl. Je ontvangt dan van ons nader bericht.

Graag tot maandagavond 3 juni!

Met vriendelijke groet,

Namens de UCK-programmacommissie
Dafna Holtzer

NB. De organisatie van deze UCK-bijeenkomst wordt in het kader van hun studie Event Management aan de Hogeschool Utrecht uitgevoerd door Emilie Dalmeijer, Danilton Da Silva Antonio en Richard Hol. Hun docente is UCK-lid Jonna Vis

Sluiten