Over Begrijpelijke taal voor ons allemaal

Begrijpelijke taal voor ons allemaal

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Als je die schriftelijk wilt of moet bereiken, is het belangrijk dat de tekst in begrijpelijke taal is geschreven. Dat is trouwens ook prettig voor mensen zoals wij, die goed kunnen lezen. Want wij krijgen ook vaak teksten onder ogen waarvan we denken: wat stáát hier nu eigenlijk?

Hoe kun je begrijpelijk communiceren? Waarom is dat belangrijk? En hoe krijg je je organisatie mee? Daarover gaat deze themabijeenkomst ‘Begrijpelijke taal voor ons allemaal’, van de Utrechtse Communicatiekring in samenwerking met Tekstnet, de landelijke vereniging voor tekstschrijvers.

Ben je geen tekstschrijver of vormen laaggeletterden niet direct jouw doelgroep? Lees dan toch verder. Want begrijpelijke taal is prettig voor ons allemaal.

Programma
18.00 uur: inloop met soep en broodjes
18.30 uur: start programma

Waarom begrijpelijke taal?
Meedoen begint met begrijpen waar het over gaat. Daarom is begrijpelijk communiceren zo belangrijk, zegt Dennis van Rooyen van EdLoket. Bij EdLoket lezen cliënten met een licht verstandelijke beperking brieven en beleidsstukken van zorgorganisatie Amerpoort. Samen met de afdeling communicatie geven ze tips om die teksten begrijpelijk te maken.

Hoe dan?
Is het genoeg om teksten op B1- of A2-niveau te schrijven? Wat kun je bereiken met beeld, geluid of pictogrammen en andere niet-tekstuele oplossingen? Tekstschrijver Marjolein Zinkstok, lid van Tekstnet, gaf vroeger lees- en schrijfcursussen aan laaggeletterden en geeft voorbeelden en tips voor betere communicatie met deze groep.

Aan de slag
Wie kan draken van zinnen het snelst en het best herschrijven? Vanavond spelen we een variant op de Utrechtse Taalbattle. Wij hebben wat zinnen op voorraad. Nog liever gebruiken we zinnen uit jullie praktijk. Stuur ons dus vooraf jullie onbegrijpelijke, ingewikkelde en tongbrekende zinnen toe! Ga jij de uitdaging aan?

Begrijpelijke taal voor en door allemaal
Begrijpelijk communiceren gaat over veel meer dan taal alleen. Want hoe zorg je ervoor dat iedereen in de organisatie begrijpelijk gaat schrijven? Hoe kun je klanten verlossen van lastige aanmeldprocedures en onduidelijke regels? De gemeente Utrecht wil de begrijpelijkste gemeente van Nederland worden en is nu drie jaar op weg. Dominique Simhoffer is als communicatieadviseur verbonden aan het project Gastvrij Utrecht. Vanavond vertelt zij hoe de gemeente Utrecht dit aanpakt en wat daarbij wel of niet goed werkt.

21.00 uur: netwerkborrel

Locatie
Deze UCK-bijeenkomst vindt plaats bij bij Seats2Meet aan het Moreelsepark 65 (Hoog Catharijne, kantoren Hoog Overborch, 2e etage) in Utrecht, op loopafstand van Utrecht CS.

Kosten voor deelname
Deelname aan deze bijeenkomst (met eten) kost € 15,-.

Aanmelden
Aanmelden kan hier op deze website, zie blokje rechts. Deelname is mogelijk voor leden van de UCK en Tekstnet, mits vooraf aangemeld. Er is maar beperkt plaats, dus meld je alleen aan als je zeker weet dat je komt en geen plaatsen blokkeert voor andere geïnteresseerden. No show stellen we niet op prijs en wordt door ons geregistreerd. Leden van Tekstnet melden zich via hun eigen organisatie aan.

Tot woensdag 27 maart 18.00 uur kun je je kosteloos via de website afmelden. Wil je je aanmelding daarna nog annuleren? Mail dan naar info@communicatiekring.nl. Je betaalt dan 15 euro omdat de catering al rekening heeft gehouden met je komst.

Introducés
Bij deze bijeenkomst is er mogelijk ruimte voor enkele introducés. Wil je als introducé aan deze bijeenkomst meedoen, stuur dan een mailtje met jouw verzoek naar info@communicatiekring.nl. Vier dagen voor de bijeenkomst laten we je dan weten of er ruimte voor je is (leden van de UCK en deze keer ook Tekstnet gaan in principe voor bij de aanmelding).

Sluiten