Zaak Anne Faber - Communicatie bij grote maatschappelijke onrust
Op woensdag 7 februari aanstaande organiseert de UCK samen met de gemeente Zeist een bijeenkomst over het communicatiebeleid gericht op het omgaan met de maatschappelijke onrust die ontstond door de vermissing en dood van Anne Faber. Burgemeester (en portefeuillehouder Openbare Orde & Veiligheid en Communicatie) Koos Janssen geeft dan samen met Nicole Waasdorp (UCK-lid, communicatieadviseur en programmaregisseur Veiligheid bij de gemeente Zeist) een toelichting op de acties die zij hebben ondernomen.
De vermissing en de dood van de Utrechtse Anne Faber in oktober 2017 was volgens velen het nieuwsverhaal van het afgelopen jaar. In elk geval had het enorme impact op de samenleving. Media berichtten er twee weken lang onophoudelijk over en heel Nederland leefde mee. Het gegeven dat de vermoedelijke dader een zedendelinquent is die een re-integratietraject onderging op de forensisch psychiatrische afdeling van een kliniek in Den Dolder, veroorzaakte veel maatschappelijke onrust.
Als een dergelijke dramatische situatie zich voordoet, zijn er sowieso al veel partijen en instanties bij betrokken. Maar door de enorme aandacht via (social) media lag elke ontwikkeling onder een vergrootglas. Bovendien maakten inwoners en ondernemers van Den Dolder zich grote zorgen over het feit dat er dergelijke zware delinquenten in de kliniek bleken te zitten. Het was onder andere aan de gemeente om hierbij meteen haar rol te pakken. Bij hoe ze dat onder andere communicatief heeft gedaan, staan we stil op 7 februari.
Het is overigens niet de eerste keer dat Zeist te maken kreeg met grote maatschappelijk onrust en enorme media-aandacht. In 2013 zorgde de vermissing en dood van de broertjes Ruben en Julian voor veel consternatie. Ook toen was de UCK te gast in Zeist. Welke lessen van toen zijn nu toegepast?
We gaan tijdens deze bijzondere UCK-bijeenkomst niet in op het politieonderzoek en het strafproces dat momenteel loopt. Wel op het opmerkelijke verzoek van burgemeester Koos Janssen aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) om onderzoek te doen naar aanleiding van de vermissing en de dood van Anne Faber en het effect daarvan op de samenleving in Den Dolder. Juist omdat er sinds de vermissing en de aanhouding van een verdachte veel onrust is onder de bewoners over de veiligheid in het dorp.
De Onderzoeksraad gaat onder andere kijken naar de wijze waarop tijdens de re-integratie van gedetineerden en tbs’ers rekening wordt gehouden met de veiligheid van de samenleving. Daarbij komt ook de informatiepositie van de burgemeester en de politie aan de orde. De uitkomsten van een dergelijk onderzoek kunnen vergaande gevolgen hebben voor de manier waarop dit in de toekomst wordt georganiseerd en hoe daar dan over wordt gecommuniceerd.
Aanmelden
Deze bijeenkomst is alleen toegankelijk voor UCK-leden die vooraf zijn aangemeld! Aanmelden kan hier op deze website (zie blokje rechts). Meld je alleen aan als je zeker weet dat je komt en je dus geen plek blokkeert voor andere geïnteresseerden. No show stellen we niet op prijs en wordt door ons geregistreerd. Aanmelden is mogelijk tot en met zondag 4 februari aanstaande.
Programma
19.30 uur Ontvangst met koffie en thee
20.00 uur Presentatie en interactie met burgemeester Koos Janssen
21.15 uur Napraten met borrel
22.00 uur Einde
Locatie
Gemeentehuis Zeist, Het Rond 1, 3701 HS Zeist